Hoe zit het met de daklast?

Bij de meeste voertuigen ligt de dakbelasting tussen de 75 en 100 kg. Deze dakbelasting geldt voor rijdende toestand. Wanneer de auto stilstaat, kan het gewicht dat het dak belast 4 tot 5x hoger zijn. Wanneer je auto een dakbelasting van 55 kg of meer heeft, is een daktent dus vaak al mogelijk. 

Indicatie: een VW Polo heeft een dakbelasting van 75 kg

 

Meer vragen over dit onderwerp. Stuur ons een mail

Hoe monteer ik een daktent op mijn auto?

De meeste daktenten worden gemonteerd met een universele verbinding op de dakdragers/dwarsdragers van een auto of bus. Wanneer volgens de fabrikant dakdragers kunnen worden gemonteerd op je auto, is montage van een daktent mogelijk. 

 

Dakdragers zijn er in het algemeen zowel voor auto's met als zonder dakrailing. Je hebt dus niet persé een dakrailing nodig. 

 

De meeste daktent zijn met 2 personen prima op de auto te tillen. Wil je het alleen doen? Dan zal je een handtakel o.i.d. moeten maken in je garage. 

Hoe hard mag ik rijden?

Voor het rijden met een daktent geldt de maximumadviessnelheid. In Nederland is dat 120 km/u (op sommige trajecten 130 km/u).  Deze verschilt echter per land. 


Welke daktent past het beste bij mij?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan wat je er mee wilt doen. Ten eerste hangt het af  van hoeveel personen er in zouden moeten slapen. De meeste daktenten zijn er voor 2 personen. Wanneer je 3 of meer personen moet onderbrengen, is de keuze beperkter. Hardschalen daktenten zijn vaak beperkt door het oppervlak van het dak, alhoewel bijvoorbeeld de nieuwe iKamper Skycamp plaats biedt aan 2 volwassenen en 2 kinderen. Softtop daktenten vouwen vaak uit tot het dubbele van het gesloten pakket. 

 

Daarnaast is budget een niet onbelangrijke factor. Laat je goed voorlichten door een professionele aanbieder. Er worden de laatste tijd veel daktenten van slechte kwaliteit aangeboden. Vaak is goedkoop dan duurkoop.  

Kan ik de daktent nat inklappen?

In het algemeen wel. Let er daarbij op dat je alle vensters hebt afgesloten, zodat er geen water door het horrengaas op je matras kan komen.

 

Wanneer je de tent binnen 2 á 3 dagen weer opent, voorkom je dat het tentdoek gaat schimmelen. Let er daarom op dat je een daktent altijd schoon en droog opbergt, wanneer je deze voor langere tijd niet gebruikt. Eigenlijk geldt hier hetzelfde als voor een reguliere tent. 

Kan ik mijn beddengoed in de daktent laten?

Een daktent heeft altijd wel iets extra ruimte om een slaapzak of dekbed mee in te klappen. Hoeveel dat is, verschilt echter per model.

 

Vraag de aanbieder wat mogelijk is of probeer het gewoon uit. 


Ben ik niet te oud voor een daktent?

Zolang je geen moeite hebt met het beklimmen van een ladder, hoeft daktentkamperen niet een belemmering te zijn. Voor velen is het zelfs veel comfortabeler dan een reguliere bodemtent en maakt een daktent kamperen juist langer mogelijk. 

 

Ga eens naar een aanbieder van daktenten en klim zelf naar boven. 

 

Daktentkamperen heeft meer te maken of het buitengevoel je aanspreekt. Hou je van kamperen, ben je het liefste buiten, wil je mobiel zijn en wil je een goed bed? Dan is daktentkamperen iets voor jou. 


NEEM CONTACT OP: 

TELEFOON: +31 (0)592 782 448

E-MAIL: info@daktentfestival.nl

ADRES locatie: Zeegserweg 2a, 9469 PL Schipborg

 

Deel deze pagina op je eigen Facebookpagina

Het 4e Nederlandse Daktentfestival wordt mede mogelijk gemaakt door: